Ketoza jest to stan organizmu, w którym na skutek braku dostatecznej ilości glukozy we krwi, dochodzi do zmian adaptacyjnych i produkcji większej ilości ciał ketonowych, które mają za zadanie zabezpieczyć funkcje energetyczne układów. W sporcie wykorzystuje się dietę ketogeniczną zazwyczaj w okresach przedstartowych w sportach sylwetkowych, aby [...]
[...] zaczynając od suplementu ALA i przejść po 4-6 tygodniach na suplement R-ALA. Z czym łączyć ALLNUTRITION R-ALA/ALA? Produkt łączyć można z innymi suplementami regulującymi poziom insuliny i glukozy w organizmie, np.: Kurkuma Różeniec górski Resveratrol Podsumowanie Kontrola nad insuliną może okazać się bodźcem, który pozwoli nam na uzyskanie [...]
[...] pośredniej). Stężenie glukozy w osoczu było średnio o 9% wyższe podczas wysiłku po podaniu hormonu wzrostu w porównaniu z placebo. ZOBACZ RÓWNIEŻ: Kreatyna podnosi poziom hormonu wzrostu! Wnioski Podawanie nawet małej dawki rhGH może negatywnie wpłynąć na stężenie mleczanu i glicerolu oraz NEFA (WKT, wolnych kwasów tłuszczowych). Wzrost [...]
Jeśli czujesz, że nie masz optymalnego poziomu energii na trening, ale nie jesteś chory, nie rezygnuj z zaplanowanych ćwiczeń od razu. Istnieją bowiem różne sposoby na poprawę wydajności organizmu dopasowane do twojego samopoczucia oraz celów treningowych. Zostań LOCO! Dzięki nowoczesnym preparatom, takim jak te, które dostępne są w linii LOCO w [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]
Izotoniki należą do suplementów diety, które często są niedoceniane i pomijane. Ich zastosowanie sprzyja utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej komórek organizmu, co ma duże znaczenie zwłaszcza w kontekście aktywności fizycznej. Źródło: Von Duvillard SP, Braun WA, Markofski M, Beneke R, Leithäuser R. Fluids and hydration in prolonged [...]
Przeczuwając nowy, nadciągający trend, gdzieś około roku 2011(!), zacząłem przedstawiać polskiemu czytelnikowi potencjalne zalety nowego, jak na tamte czasy, sposobu odżywiania, który można wrzucić do ogromnego worka obecnie zwanego przerywanym postem. Inne korzyści Do ewentualnych plusów należy jeszcze zaliczyć możliwe działanie: zmniejszające [...]
[...] układ odpornościowy. Medytacja, joga i kontrolowane oddychanie to strategie uspokajające i pomagające w kontroli stresu. Stres może również powodować gwałtowny wzrost poziomu kortyzolu, co utrudnia zwalczanie infekcji. Poza tym nie jest to dobre dla zdrowia metabolicznego. Upewnij się, że wilgotność w Twoim domu nie jest za niska. Niska [...]
[...] oferuje warianty, które zaspokoją Twoje potrzeby żywieniowe i zadowolą podniebienie. Białko dla zdrowia i jakości Twojego ciała! HUMMY SHAKE to bogactwo białka, którego poziom może wynosić nawet do 36 gramów w każdej porcji. Wersje oparte na białku serwatkowym, takie jak: HUMMY SHAKE COOKIE HUMMY SHAKE FOREST FRUITS HUMMY SHAKE CHOCOLATE [...]
Naukowcy postanowili zbadać wpływ treningu na tolerancję glukozy. Wybrano 26 mężczyzn w wieku około 55 lat 8 z cukrzycą, 12 z upośledzoną tolerancją glukozy, 6 z hiperinsulinemią z normalną tolerancją glukozy Przydzielono ich do grup: treningu siłowego (8), treningu aerobowego: bieżnia chodzenie lub jogging (8) grupy bez treningu - grupy [...]
[...] na przykład produkcję cytokin przeciwzapalnych, jak IL-10, co jest korzystne w chorobach o podłożu autoimmunologicznym i zapalnym. Dzięki temu działają na różnych poziomach regulacji układu odpornościowego, od modulacji komórek immunologicznych do regulacji cytokin i innych mediatorów zapalnych. Które probiotyki wybrać? Probiotyki [...]
[...] o 0,55 triacylogliceroli w grupie z cukrzycą i o 0,92 w grupie bez cukrzycy odpowiednio spadek VLDL wynosił 0,11 i 0,18. Leczenie biotyną nie miało znaczącego wpływu na poziom cholesterolu, glukozy i insuliny ani u chorych na cukrzycę, ani u osób bez cukrzycy. Wnioski Farmakologiczne dawki biotyny zmniejszają hipertriglicerydemię. Wyniki [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
[...] i profil lipidowy (ryzyko sercowo-naczyniowe). W rzeczywistości starzenie się powoduje utratę wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę. Insulinooporność może wpływać na poziom ciśnienia krwi u starszych osób i prowadzić do zwiększonej śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych jak wykazano w badaniach epidemiologicznych. Referencje, [...]
[...] tej frakcji między grupami wynosiła ~13% na niekorzyść masła. Spożywanie codziennie, przez 4 tygodnie 40 g tłuszczu w postaci masła, ale nie sera, znacząco podniosło poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL w porównaniu z dietą zawierającą znacznie mniej tłuszczów nasyconych. Komentarz: Badanie było sponsorowane przez [...]
[...] tylko objętość mięśni, ale też pogarsza ich jakość, dlatego włókna generują mniejszą siłę i moc (nawet gdy utrata masy mięśniowej u danej osoby nie jest aż tak znacząca). Na poziomie komórkowym i tkankowym związana z wiekiem utrata mięśni charakteryzuje się preferencyjnym zanikiem włókien typu II (włókna typowo siłowe i pośrednie), martwicą [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]